Agenda 2023

Waarom lid worden ? Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 139,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.

Nieuwjaarsreceptie

27 januari

Het is ondertussen een traditie geworden om jullie voor onze nieuwjaarsreceptie te verwelkomen in Salons ’t Groenhof in Melle. Wie er de vorige edities bij was weet dat deze zaak garant staat voor gastvrijheid, kwaliteit, topservice en perfectie tot in het kleinste detail. Dit jaar zullen jullie bij de gastronomische aperitiefhapjes kunnen genieten van een degustatie van schitterende Duitse wijnen die onze bestuursleden voor jullie geselecteerd hebben tijdens de wijnreis naar Duitsland. Verschillende topdomeinen zullen vertegenwoordigd zijn op de proeftafel.

Gianluca Di Taranto

15 februari

Op 15 februari is Gianluca Di Taranto onze gastspreker. Hij zal het hebben over heel wat oudere en minder bekende druivenrassen…. Van de historiek over de origine tot de karakteristieken en leuke wist-je-datjes. Met zijn onevenaarbare passie en humor vertelt hij ons over de kenmerken van assyrtiko, de toekomst van cinsault en de (verrassende) origine van primitivo. Bekende en minder bekende druiven passeren niet alleen de revue, maar proeven we ook…. Eén ding is zeker: het zal boeiend zijn !

Alto Piemonte

27 maart

De regio Alto Piemonte is na de Langhe het belangrijkste gebied voor Nebbiolo, hier Spanna genoemd. In de 16e eeuw besloeg het wijngaardareaal hier 40 000 ha. Momenteel vormen alle kleine gebiedjes samen ongeveer 600ha. Wat Alto Piemonte zo interessant maakt is de verscheidenheid aan terroir. Dit hebben heel wat belangrijke wijnmakers zoals bv Roberto Conterno ondertussen ook ontdekt, waardoor de laatste jaren met succes opnieuw geïnvesteerd wordt in dit interessante wijngebied, met als gevolg een heuse revival. Diederich De Maeseneire is zaakvoerder van Vintology, een wijnhandel gespecialiseerd in Italiaanse (top)wijnen. Hij is eveneens wijnbouwer en samen met zijn vader de trotse bezitter van La Canonica di San Vincente in het Chianti Classico gebied. Hij zal ons wegwijs maken in het lappendeken aan terroirs en appellaties uit het noorden van Piemonte.

Cider

18 april

Cider.. iedereen met wat appels op overschot maakte het vroeger wel eens. Het was een familiegebeuren waar iedereen aan meewerkte. Daarna raakte dit drankje in de vergetelheid, er was zoveel anders en nieuwer te koop. Sinds enkele jaren is er een vernieuwde belangstelling, ook passend in de trend van artisanale producten en minder alcohol. Daarom vonden wij het wel leuk om eens dieper in te gaan in productiemethodes, stijlen, enz. van cider. An Samyn van Cideris zal ons hierover een boeiende uiteenzetting geven. Uiteraard gaan we ook naar de praktijk en zullen we de nodige ciders proeven.

Cocktails

Nieuwe datum volgt

Op 17 en 22 mei nodigen we jullie uit naar een cocktails workshop… Reinaut Gelaude biedt ons deze avond een mix van theorie en tips & tricks, waarbij we na een korte introductie over sterke dranken en cocktails zelf aan de slag gaan. Shaken or stirred? We make it…..

Om de degustaties perfect te laten verlopen, kunnen er max 24 personen per avond deelnemen. De beschikbare plaatsen worden toegewezen in volgorde van inschrijving.

Sommelier in praktijk

20 juni

Een interactieve avond doorheen de coulissen van dit vakmanschap… Samen met William Wouters, voormalig ’s lands beste sommelier en 23 jaar lang de hoofd sommelier van de Brusselse gastronomische parel ‘Comme Chez Soi’, gaan we dieper in op de verschillende praktische facetten.

Hij geeft een inkijk in het gevarieerd takenpakket van een professioneel sommelier en neemt ons daarnaast mee achter de schermen van de belangrijkste wedstrijden dat ons land rijk is.


Wijn en gerecht

29 september

Restaurant Paul de Pierre is gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Samen met zijn team won Paul-Henri Cuvelier al talloze prijzen, zoals eerste Maître d’Hotel van België, Sommelier of the Year Belgium en talloze andere. Als kers op de taart wonnen ze in 2021 de prestigieuze internationale wedstrijd Copa Jerez 2021. Voor de eerste maal in de geschiedenis haalden ze niet alleen de prijs binnen voor de beste food/wine pairing maar ook nog eens de prijs van beste sommelier voor Paul-Henri en beste kok voor Fabian. Recentelijk kregen ze van Gault & Millau ook nog eens de titel van restaurant met beste wijnkaart van België. De leden van onze vereniging krijgen de unieke kans (mits extra bijdrage) om te genieten van het winnende menu van de Copa Jerez 2021.

Saké

19 oktober

Sake, de nationale drank van Japan, die ook hier bij ons op meer en meer belangstelling kan rekenen. Maar wat is sake precies? Is het wijn of toch bier? Hoe wordt dat gemaakt? Zijn er verschillende types of stijlen? En hoe moet men dat nu drinken? Vele vragen waarop Piet Vannieuwenhuyse, sake kenner en lesgever - die zelfs naar Japan trok om een beter begrip te krijgen van deze drank - ons een antwoord zal geven. Hij laat er ons zeker ook een aantal proeven…


Noord-Griekenland

15 november

In November stellen we u een masterclass voor over de wijnen op het Griekse vaste land. Wijn wordt al meer dan 7.000 jaar in Griekenland verbouwd. Andromachi Gogou, afkomstig uit Thessaloniki en sinds 2017 gevestigd in België, zal ons meenemen door oa. Macedonië, Attica en de Peloponnesos. De Griekse wijngebieden zijn enorm gevarieerd. Er zijn verschillende klimaten, verschillende bodems en elke regio zijn eigen druiven en tradities.
Ze zal haar passie voor ambachtelijke domeinen en inheemse druivenrassen delen met ons.

Slimste Sommelier

11 december

Een universele wereldomvattende wijnquiz. Waarom laten we onze wijnkennis niet eens opnieuw beproeven met een quiz die hierbij al de onderwerpen uit deze grote wijnwereld aftoetst ? Hierbij is ook het amusement belangrijk en niet alleen de kennis zelf. Uiteraard zullen we ook een aantal wijnen blind proeven. We verdelen ons ter plekke in groepjes van maximaal acht. (je mag ook vooraf onderling afspreken)

Terroirs Corbières en Boutenac

24 april

In samenwerking le syndicat général des appellations AOP Corbieres en AOP Corbières-Boutenac ontvangen we Baptiste Ross-Bonneau, “Meilleur sommelier de challenger du Sud de France” 2018. Hij zal ons ‘proefondervindelijk’ wegwijs maken in de toch wel complexe terroirs van Corbières en Boutenac , veruit het grootste terroir binnen alle AOC’s van de Languedoc