Agenda 2024

Waarom lid worden ? Omdat het belangrijk is contact te houden met de collegae afgestudeerden en de verworven kennis regelmatig te updaten en te toetsen aan de ervaring van andere Sommeliers en Sommeliers-Conseil. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 139,00 euro en laat u toe gratis of tegen een zeer voordelig tarief deel te nemen aan onze activiteiten.

Nieuwjaarsreceptie

26 januari

Traditiegetrouw verwelkomen wij jullie voor onze nieuwjaarsreceptie graag in Salons ’t Groenhof te Melle. Dat is ook dit jaar niet anders. Wie er de vorige edities bij was, weet dat Valerie, Nicolas en hun team garant staan voor gastvrijheid, kwaliteit, topservice en perfectie tot in het kleinste detail. Dit jaar zullen jullie bij de gastronomisch verfijnde hapjes kunnen genieten van de unieke ‘Solo Vida’, een premium ‘Reserva’ Cava die is ontstaan uit de bijzondere en creatieve samenwerking tussen Vallformosa en Tomorrowland. De basis is de jarenlange samenwerking tussen 35 verschillende wijnbouwfamilies, die wonen en werken in het hart van de Penedès, op 500m boven de zeespiegel. Uniek in de wereld, meer dan een ontdekking in het glas!

Oude ranken

21 februari

Oude ranken, Vieilles Vignes, Vinhas Velhas, Old Vines, met als gastspreker Gido Van Imschoot. Overal in de wijnwereld groeit de belangstelling voor het gebruik van oude ranken. Ze worden gekoesterd. Denken we maar aan de zoektocht naar oude carignan in het zuiden van Frankrijk of oude chenin blanc wijngaarden in Zuid-Afrika. In de Spaanse wijnregio Priorat groeien in verschillende wijngaarden ranken van meer dan 100 jaar oud en ook in Zuid-Frankrijk, Italië, de VS, Australië en in de Balkan zijn nog tal van wijngaarden met heel oude ranken. Waarom zijn oude ranken zo gezocht? Wat zijn de kwaliteiten van oude ranken en zorgen ze voor betere wijnen? Is er een wettelijke omschrijving van oude ranken? Tijdens een masterclass Old Vines staan we stil bij de achtergrond, kenmerken en wijnstijlen en bij de degustatie onderzoeken we of oude ranken een meerwaarde zijn voor de kwaliteit van een wijn.

Sicilië & Marsala

14 maart

Samen met Andrea Posani, oenoloog, postdoctoraal master in voedings- en wijnwetenschappen en brand ambassadeur bij Curatolo Arini, nemen wij een inkijk in de fantastische wijnregio Sicilië en (her)ontdekken wij het karakter en de veelzijdigheid van de stille lokale wijnen en de bijzondere Marsala wijnen. Hij geeft een historische, wijnbouwkundige, geologische en klimatologische kijk op Sicilië en neemt ons vervolgens mee in de wereld van de kwaliteitsvolle Marsala wijnen waarbij de specifieke druiventeelt, de vinificatie en de verouderingsmethodes ten behoeve van de classificaties uitgelicht worden. Andrea laat ons hierbij genieten van een reeks uitzonderlijke Marsala wijnen gebaseerd op de verschillende inheemse druivenrassen, de periode van veroudering en de vele mogelijkheden op vlak van wine en dine.


Georgië

25 april

Georgië…de bakermat van onze West-Europese wijncultuur. Een prachtig land, minder gekend, maar wel een schatkamer van autochtone druivenrassen en speciale wijnmaaktechnieken – denk maar aan qvevri wijnen. Dus zeker de moeite waard om eens verder te ontdekken ! Elenee Melikidze, studeerde enkele jaren geleden af als sommelier-conseil en is ook lid van onze alumnivereniging. Ze werd geboren in Georgië maar volgde jaren geleden de liefde naar onze contreien. Op 25 mei zal zij ons met veel passie wegwijs maken in de wijnen van haar geboorteland.

Wijnreis Loire

28 april - 1 mei

We gaan weer op reis… onder leiding van Veronique Lidby, oenologe en zelf afkomstig uit de regio van de coteaux du Layon, bezoeken we drie dagen de streek van Anjou, Saumur, Chinon en uiteraard Bonnezaux en Chaumes…. Deelname voorbehouden voor max 24 leden en hun partner. De kostprijs van deze reis zit (helaas) niet in de ledenbijdrage.

Belgische wijnen

14 mei

De evolutie van het Belgische wijnbouwleven verliep de voorbije decennia rustig, maar gestaag en het lijk erop dat de groei nu wel echt heel snel gaat. Maar ook rijzen er tal van vragen over het Belgische BOB systeem, de verschillende wijnregio’s én de richting die de wijnbouwers uit willen gaan. Deze avond hebben we als gast Lodewijk Waes, voorzitter van de VZW Belgische wijnbouwers die samen met “onze” André Van der Elst, Belgische wijnambassadeur 2023 in een debat dieper ingaan op het heden, maar vooral de toekomst van onze Belgische wijnbouw.

Champagne & kaas

18 juni

Topsommelier Tom Ieven, Hof van Cleve, heeft zich verdiept in de wereld van kaas en champagne en zijn bevindingen in een prachtig boek gegoten. Naar aanleiding van zijn boek geeft hij speciaal voor onze alumni vereniging een masterclass champagne en kaas. Waar we zijn bevindingen proefondervindelijk gaan kunnen ontdekken (met kazen van Kaasaffineurs Van Tricht).



Wijn en gerecht

19 september

Plantaardig eten, voor velen van ons nog onbekend, zit in de lift - zoveel is zeker. Maar hoe combineren we dat met wijn ? Moet het wit ? Of toch liever rood? Op 19 september zoeken we het samen uit tijdens een gezellige “wine and dine” in een van onze top restaurants op vlak van gastronomisch vegan koken, namelijk Amaranth in Merelbeke. Chef Pieter-Jan Lint en zijn partner Carmen bezorgen ons een fantastische culinaire avond in ‘de keuken van de toekomst’ (extra bijdrage).

Capstone California

september

Capstone California is ontwikkeld door het California Wine Institute en is de informatiebron over Californische wijn. Capstone California brengt informatie samen van de 4200 wijnmakerijen in de staat, samen met inbreng van een extern team van topprofessionals uit de sector, docenten en auteurs. In samenwerking met WineWise organiseren we een tasting van enkele van deze Californische wijnen. Daarenboven bieden we onze leden de vrijblijvende mogelijkheid aan om tegen de voordelige prijs van € 35 (korting van ruim 50% tov de normale prijs van €75) het Capstone California Certificate te halen. Wie dit wenst, kan in de weken voorafgaand aan de tasting op eigen tempo een online cursus en online examen doorlopen (ongeveer 6u tijdsinvestering). Wie het online traject succesvol heeft doorlopen en ook deelgenomen heeft aan de tasting ontvangt dan het Capstone California Certificate.

Cercle des Createurs de Champagne

24-25 oktober

Van 24 tot 26 oktober 2024 vieren we het 20-jarig bestaan van onze vereniging. We willen dit met standing doen en plannen heel wat activiteiten, masterclasses en degustaties in samenwerking met Le Cercle des Créateurs de Champagne Confidentiels (Reims). Details verklappen we nog niet, maar we kunnen jullie nu al aanraden deze data in rood aan te kruisen in jouw agenda. (en geef de datum van vrijdagavond 27 oktober ook maar al door aan jouw vrienden en kennissen… ook zij zijn nu al uitgenodigd op ons verjaardagsfeest).



Crus du Beaujolais

26 november

Beaujolais is door iedereen gekend maar door weinigen geproefd of erkend. Tijd dus om met onze vereniging opnieuw kennis te maken met de Cru’s uit deze mooie wijnstreek. Hier bewijst de gamay druif immers voor welke mooie en complexe wijnen ze kan garant staan. Onze gastspreker, Sommelier-Conseil en Beaujolais kenner Philippe Deschuyteneer laat ons kennismaken met deze heerlijke cru’s en nodigt ons uit om via een blindproeverij de verschillende appellaties te leren herontdekken.

Baskenland

9 december

Wijnen uit Spaans Baskenland… txakoli… Spanje is een prachtig wijnland en velen genoten al van cava, rioja, ribera del duero of sherry maar “txakoli” ? Op 9 december voert Marc De Meerleer, sommelier-conseil en lid van onze alumnivereniging ons mee op een leerrijke reis doorheen de wereld van de txakoli. We maken kennis met de beste bodega’s uit de drie kleine appelaties: Getariako Txakolina, Bilbaiko Txakolina en Arabako Txakolina, en proeven niet minder dan 10 wijnen in diverse categorieën : bubbels wit, bubbels rosé, jong wit, wit sur lie, wit op vat, rood en zoet. Een niet te missen avond !